Alpaca’s houden, wat een leuke hobby! Na onze eerste kennismaking zijn we als een blok gevallen voor de charme van deze dieren. Elke dag genieten we van onze alpaca’s welke erg intelligent, nieuwsgierig zijn en elk een ‘sterk’ eigen zachtaardig karakter hebben.

Op redelijk eenvoudige wijze kun je al een aantal alpaca’s houden, met een aantal hobby ruinen (gecastreerde hengsten), weidegang van min. 1000m2 en een schuil stal kun al genieten van deze bijzondere dieren.
Een andere mogelijkheid is het kiezen voor fokken met hoogwaardige merries, deze kun je elk jaar laten dekken door een goede dekhengst. Elk jaar een aantal mooie veulens in de weide maakt deze hobby compleet!

Alpaca filmpje veulens

Alpaca weide
Een alpaca is een kuddedier en een kudde bestaat minimaal uit 2-3 dieren. Een alpacaweide voor twee dieren is minimaal 1000m2, deze minimale omvang zorgt dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en dat er voldoende gras is om te eten.

Alpaca schuilstal
Alpaca’s zijn niet veeleisend en kunnen het hele jaar door buiten verblijven, hun vacht geeft bescherming tegen temperaturen tussen ongeveer -40 tot +40 graden Celsius. Wel wordt een schuilstal door de dieren gewaardeerd om te kunnen schuilen tegen de harde wind, regen en felle zon. Onze (open) stal bestaat uit meerdere binnen verblijven aaneengesloten aan verschillende weides. Aan de stal hebben wij een overkapping gebouwd, in de praktijk liggen de alpaca’s graag hieronder. De verblijven kunnen afzonderlijk afgesloten worden hierdoor we de dieren individueel eenvoudig controleren en verzorgen.

Voedsel alpaca’s
Alpaca’s eten gras, hooi en een speciaal samengestelde alpacabrok als bijvoeding. De alpacabrok (Alpamin) bevat mineralen uit hun oorspronkelijke leefgebied. Naast voldoende weidegang hebben onze alpaca’s altijd beschikking over hooi en vers water in de stal. Elke dag geven wij onze alpaca’s de aanvullende aplacabrok die voorziet in specifieke vitaminen- en mineralenbehoefte en in de wintermaanden een eiwitverstrekker in de vorm van Alprofos voor de drachtige merries.