Alpaca’s zijn er van gratis tot heel duur. Dieren waarmee u kunt fokken kosten al snel duizenden euro’s.
De prijs van een alpaca is afhankelijk van de kwaliteit, en of u een merrie of hengst wilt kopen. Als indicatie kunt u € 2.500,- tot € 50.000,- aanhouden. Merrie’s kunnen hun prijs ‘terugverdienen’ door mooie cria’s te werpen. Een goede macho kunt u als dekhengst aanbieden.

Richtprijzen
Bedenk eerst wat u wilt met uw alpaca’s. Wilt u uw geld terugverdienen, of gewoon een paar dieren in de weide.
Fokgeschikte merries kosten minimaal €2500,-. Voor showgeschikte merries moet u rekenen op minimaal €4500,- Bedenk dat het makkelijker is om goede dieren te verkopen, dan dieren met een gebrek.

Qua hengsten zijn er drie categorien:
• Dekhengsten
• Hobbydieren (ruinen)
• Intacte hengsten
Dekhengsten: Ongeveer 1% van de geboren hengstveulens zal het schoppen tot dekhengst. Dit zal meestal ook het duurste dier in uw kudde zijn, en het is vaak veel interessanter om de eerste fokjaren alleen dekkingen aan te kopen. Voor een fokgeschikte dekhengst betaald u €3.500- 10.000,-. Bij aankoop van een dekhengst mag u altijd een gezondheidscertificaat, volledige stamboom, wolanalyses en overzicht van nakomelingen verwachten.

Hobbyruinen: Verreweg de meeste hengstjes zullen gecastreerd worden. Het is niet verstandig om voor de hobby ongecastreerde hengsten te houden. Deze ingreep is niet duur, en u heeft er veel plezier van. De dieren worden rustiger, kunnen gewoon tussen merries lopen. De prijzen van goede hobbyruinen liggen tussen de €500- 1000,- per dier.
Bron: www.alpacawereld.nl